Sunday, June 26, 2011

MALU

PADA YANG HENING DAN MEMBOSANKAN CUACA YANG MANJA-MANJA
SEKARANG AKU DI KAMPUNG HALAMAN KU. TERASE SUNGGUH BOSAN DAN AKU PUN BERMAIN API. AKU MENGAMBIL PEMETIK API DAN MEMBAKAR SURAT KHABAR YANG TELAH KUBENTUKKAN MENJADI BULAT. SEHINGGALAH KESULURUHAN PERMUKAAN SURAT KHABAR ITU HITAM AKU PERGI KE PAIP UNTUK MEMBERSIHKAN HITAM-2 DI TANGAN.

SELEPAS ITU AKU MASUK KE DALAM RUMAH DAN PAKCIK 1 MENGIKUTI AKU DARI BELAKANG DAN BERKATA SEBEGINI "SELUAR IKA KOYAK" MUKA AKU BERTUKAR MENJADI MUKA BENGANG SUDAH PASTI KALIAN SEMUA TAHU BAGAIMANA IA KELIHATAN.

AKU PUN TANPA MELENGAHKAN MASA AKU BERGEGAS KE TANDAS UNTUK MELIHAT KOYAKKAN ITU. TERNYATA PAKCIKKU TIDAK MENIPU. AKU MULA TERFIKIR ADAKAH MAKCIKKU MEMBERIKU SELUAR YANG DAH KOYAK SEDANGKAN AKU TERINGAT SEMALAM KETIKA AKU MENJAHIT KAKI SELUAR TERSEBUT TIADA SEBARANG KEKOYAKKAN YANG DILIHAT.

AKU PUN DENGAN LANTAS MEMINTA TOLONG SEPUPU KU UNTUK MENOLONG MEMINTAKAN ATOK MAK JARUM DAN BENANG HITAM UNTUK KU SEMBATKAN. SETELAH DIA MEMBERI AKU MINTAK LAGI KAIN BATIK UNTUK KU PAKAI. TAPI DIA MEMBUAT TIDAK ENDAH KERANA DIA SUDAH ALPA DENGAN KEGEMBIRAAN BERMAIN "SOROK-SOROK" .

AKU MAAFKAN DAN AKU TERUS BERGEGAS KE BILIK ATOK MAK UNTUK AMBIL KAIN DAN JAHIT. AKU TANGGALKAN SELUAR DAN JAHIT DENGAN PENUH KEMAS DAN BERULANG KALI AKU MENJAHIT UNTUK MEMASTIKAN SUPAYA SELUAR INI TIDAK AKAN KOYAK LAGI KERANA AKU TIDAK MEMBAWA SELUAR LAIN SELAIN YANG AKU GAYAKAN INI. SETELAH SIAP AKU JAHIT DAN KEMASKAN AKU GAYAKANNYA KEMBALI. SESUNGGUHNYA SELUAR INI MEMANG PATUT AKU BUATKAN BEGINI. DENGAN POTONGAN LOOSE AND BOOT AKU JADIKAN IA THREE QUARTER.

SETELAH ITU AKU PUN PERGI KE RUANG TAMU YANG BOLEH MEMUATKAN LEBIH 30 ORANG INI UNTUK MEMINJAM KOMPUTER RIBA PAKCIK 2 UNTUK MENGUPDATE BLOG KU UNTUK TONTONAN KALIAN.

BADAN KU TERASA MELEKIT DAN MUKA KU SUDAH BERTUKAR MENJADI KILANG MINYAK. AKU PERLU MANDI DENGAN SEGERA.

SELAMAT TINGGAL PEMBACA TERIMA KASIH